Školské detašované pracovisko už sídli v blízkosti rómskej osady

01.10.2009 Prešov

Školské detašované pracovisko v Jarovniciach, okres Sabinov, prostredníctvom ktorého zabezpečuje Stredná odborná škola (SOŠ) Lipany vzdelávanie pre deti z rómskej komunity v troch učebných odboroch, už sídli vo ...
Tie dnes oficiálne otvorili v zrekonštruovanom rodinnom dome, v bezprostrednej blízkosti rómskej osady v časti Močidľany.
Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Karol Lacko dnes pre TASR uviedol, že školské pracovisko pôsobí v obci už od roku 2007. Najskôr sídlilo v tamojšom kaštieli, potom v základnej škole a následne sa muselo presťahovať do priestorov špeciálnej základnej školy. Počas tohto obdobia sa vyučovalo len v provizórnych a nevyhovujúcich podmienkach.
PSK sa však podarilo v obci kúpiť za 8.464 eur (255.000 Sk) časť prázdneho rodinného domu, ktorý zrekonštruovala SOŠ Lipany a tým vytvorila kvalitnejšie podmienky na vyučovací proces. V budúcnosti plánuje VÚC odkúpiť aj zvyšok objektu a v tejto súvislosti požiadal o pomoc podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča.
Na vyučovacom procese sa podieľajú tri stredné školy, ktorých zriaďovateľom je regionálna samospráva. Vzdelávanie v učebnom odbore krajčírka bude zabezpečovať SOŠ v Lipany, lesnú výrobu vyučujú pedagógovia zo Spojenej školy na Kollárovej ulici v Prešove a príprava žiakov na profesiu čalúnnik je v kompetencii Strednej priemyselnej školy na Bardejovskej ulici v Prešove.
\"V súčasnosti sa tu vzdeláva 58 žiakov. Ako dokážeme zabezpečiť ich pravidelnú dochádzku, to ukáže čas. Uvedomujeme si, že najlepším spôsobom, ako riešiť problémy ľudí zo zlého sociálneho prostredia, je predovšetkým poskytnutie vzdelania. Tým, že vyučovanie bude prebiehať v blízkosti ich obydlí, nebudú musieť napríklad platiť za dopravu, \" konštatoval Lacko.
 

Vyberte región